Et godt billed med kompositioner

Der er mange ting der gør et billed godt, men man kan let komme til at snakke om farver, men også hvad der fylder mest på billedet og hvor det er placeret.
Jeg vil på denne side komme ind omkring nogle af tingene, som er med til at gøre et billed godt.

Symmetri

Hvis en ting er placeret et sted i billedet, som ikke er i et gylden snit, så kan det let komme til at virke som om at billedet er ved at vippe til en side, hvilket gør at der er ubalance i billedet.
Derfor kan det være meget vigtig at man opretholder symmetrien i billedet, hvilket der er flere måde at gøre, man kan foreksempel arrangere forskellige elementer eller hvis det er muligt så benytte sig af spejlbilled, så der er balance i billed.

Linjer

Det kan være en godt i de i nogle tilfælde at benytte linjer i billedet, linjer som leder øjet hentil motivet eller bruge linjer til at give en fornemmelse af perspektiv.
Hvis man benytter mange linjer i et billed kan give et indtryk af dramatik, hvis alle forsvinder i samme punkt i billede giver det en følelse af perspektiv og måske kan man måske endda fornemme fart i billedet.
S-kurven er en anden klassisk linje, der ofte giver en mere rolig og harmonisk indtryk.
Linje kan derfor være meget i et billed, det rolige og harmoniske, det dramatiske og fart, så man skal bruge dem til at give dem det udtryk som man selv synes passer til det som man gerne vil have billedet til at fortælle.


Det gyldne snit

Den gode måde at opnå et godt billed er ved at placere så mange af de vigtige elementer i det gyldne snit, foreksempel hvis man tager et billed at en horisontlinje, så er det ikke en god ide at placere den ligge midt i billedet, men hvis man flytter den op eller ned, så den ligger i det gyldne snit, så giver det et bedre billed.

Tredjereglen

Tredjereglen er hjælpe linjer, linjerne benyttes meget af billedkunstnere, for at deres billeder kommer til at være et fryd for øjet.
Målet med disse linjer er at placere det interessante i billedet i nærheden af en ad disse linjer, linjerne deler billedet op i tre lige store kolonner og rækker.
Hvis man placere sit objekt i nærheden af en af linjerne så er man godt på vej, men jo mere man benytter sig af krydserne også, så kan der komme mere harmoni i billedet.



Diagonalakser og midterakser

Ting der er placeret centralt midt i billedet vil fange øjet hurtigt, derfor kan man placere de vigtige ting omkring midteraksen.
Men hvis man er ude efter noget bevægelse og liv i billedet, kan man placere elementerne i diagonalakserne, men da vi i den vestlige kultur læser fra øverst venstre hjørne til nederste højre hjørne virker det som en stærk ledetråd for øjet at placere elementerne i den diagonalakse.



Højre- og venstrekomposition

Hvis man placere et element i højre side kan det skabe en virkning af at der mangler modvægt i venstre side af billedet, men hvis man har elementet i venstre side og intet i højre, så virker det harmonisk.
Selv om det virker som om at billedet vælter hvis man placere elementet i højre side, så kan det udnyttes til at skabe bevægelse i billedet og dramatiske effekter.
Til at finde højre og venstrekomposition, kan man jo benytte sig af samme måde som ved Tredjereglen, med at opdele billedet som man tager.



Cirkelkomposition

Det kan give harmoni og ro i et billed med en cirkelkomposition, man kan bruge cirkelkomposition til at lede øjet rund til alle de elementer som man har i billedet.



Trekantkomposition

Med en trekant komposition kan man opnå flere ting, alt efter hvordan trekanten vender i billedet, hvis den er med spidsen ned ad, så giver den bevægelse og dramatik, men hvis det er en flad side ned ad, så giver den ro og stilstand til billedet.



Farver

Farver kan bruges på forskellige måder, man kan foreksempel bruge dem til at give en form for analyse effekt i billed, hvid hvis det skal virke rent, gul er glæde, blå er frihed, rød er kærlighed, og på den måde.
Men der er også mange andre måder man kan bruge farverne på, man kan lave det med lys og skygger.
Man skal også være opmærksom på komplementærfarver, for det kan skabe noget voldsomt i et billed, men hvis det er fordi man gerne vil skabe noget drama i et billed, kan det være en ide.
Man kan også bruge en kraftig farve i et lille område da det er yderst effektivt til at skabe opmærksomhed omkring et motiv.
Rigtig mange kender til denne system til at se på farverne, her kan man se at foreksempel grøn og rød er modsætnings farver, lige som at Gul/lilla, Orange/Blå, Rødlilla/Grøngul, Blålilla/Gulorange, Blågrøn/Rødorange er modsætnings farver.


Indramning

Jeg bruger meget det at lade naturen indramme sig selv, foreksempel kan man måske tage et godt billed igennem nogle grene og der med bruge grenene til at indramme resten af motivet, det motiv som man endelig gerne vil tage et billed af.
Man kan måske komme til at tage billeder, hvor flere af kompositionsreglerne er fulgt samtidig, men det er jo op til en selv, men også alt efter hvad det er man gerne vil have fortalt med billedet.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar